Zlatibor

Protežeući se 43 km u dužinu od severoistoka ka jugozapadu i 37 km u širinu, ova planina u zapadnoj Srbiji odnedavno je postala sinonim za ekonomski razvoj zahvaljujući cvetanju turizma.
Mnogo je razloga za njenu popularnost, ali nijedan nije važniji od alpske klime i neverovatno čistog vazduha, u kombinaciji sa prelepim pejzažom, koji pruža idealne uslove za turizam.
Zlatibor je danas živa turistička oblast sa nekoliko planinskih odmarališta i ski staza, malim veštačkim jezerom koje se redovno čisti kao i velikim brojem kulturno istorijskih znamenitosti.
Zlatibor je takođe postao popularna lokacija za ljubitelje paraglajdinga zahvaljujući pogodnim vremenskim uslovima i pogledu koji oduzima dah. Za sve ljubitelje prirode koji posećuju planinu,
Park prirode Zlatibor stanište je preko 1000 biljnih vrsta, od kojih su mnoge ugrožene ili endemične, kao i raznih ptica, sisara i reptila. Takođe, ovo područje naseljava velika populacija mrkih medveda, koji često koriste planinu da migriraju južnije tokom oštrih zima.
Srpska pravoslavna crkva poseduje niz manastira i drugih verskih objekata na ovoj planini,od kojih je većina više vekova stara. Najinteresantnije su takozvane „crkve brvnare“, male drvene crkve koje su se nekada nalazile u svakom selu.
Danas su ostale samo četiri, a najnovija je izgrađena 2017.Takođe, na planini se nalazi i Stopića pećina, prelep pećinski sistem lako dostupan turistima. U pečini se nalazi 9,5 metara visok podzemni vodopad koji meštani nazivaju „Vrelo života“.
U blizini leže ruševine nikad završene banje Vapa, pokrivene šipražjem. U blizini sela Gostilje, posetioce će dočekati neverovatan vodopad visok 20 metara, kao i neki od najčistijih potoka u Evropi.
Prostor je prilagođen za turizam, sa klupama, restoranima, pa čak i javnim bazenom. Konačno, tu je i „El Paso Siti “park u stilu Divljeg zapada koji nudi razne igre i događaje za decu i odrasle, a takođe i služi kao mesto snimanja za lokalne filmske stvaraoce.
Planina je odlično povezana kako sa ostatkom Srbije tako i sa Crnom Gorom na zapadu.
Ostala nalazišta uključuju etno selo „Staro selo“ u Sirogojnu i nekoliko spomenika palim srpskim vojnicima u balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu koji se nalaze širom planine.
Sve u svemu, Zlatibor je možda najpoznatija od svih planina u Srbiji i nudi najveći broj razliličitih sadržaja. Zahvaljujući ovom bogatstvu, planina je veoma popularna destinacija tokom čitave godine.

Preporuke