Osnovni uslovi najma

Vozilo može iznajmiti isključivo lice (u daljem tekstu Zakupac) koje ima navršenu 21. godinu i poseduje vozačku dozvolu minimum 2 godine.
Prilikom preuzimanja vozila Zakupac je u obavezi da pokaže na uvid važeće dokumente: pasoš ili ličnu kartu i vozačku dozvolu, koje su disponenti Fast Rent A Car-a u obavezi da iskopiraju i čuvaju u evidenciji.
Zakupac je u obavezi da potpiše Ugovor o najmu, čijim potpisivanjem izjavljuje da je saglasan sa uslovima najma, ugovorenom cenom vozila i dodatnih usluga, visinom depozita i tačnim vremenom povratka vozila.
Zakupac potpisom ugovora takođe izjavljuje da je upoznat i da se slaže sa opštim odredbama iznajmljivanja, koje se nalaze na zadnjoj strani ugovora, a koje možete pročitati ovde.

‍CENA automobila po danu obuhvata porez, osnovno kasko osiguranje i predstavljenu kilometražu, ukoliko akcijskom cenom nije drugačije naglašeno. Cena automobila po danu obuhvata obračunski period od 24h od preuzimanja vozila, sa mogućnošću tolerancije do 1h prilikom vraćanja automobila.  Sve cene su izražene u eurima, a plaćanje se vrši u dinarima po prodajnom kursu Narodne banke Srbije i to prilikom preuzimanja vozila, gotovinom ili platnom karticom.

‍DEPOZIT je obavezan prilikom preuzimanja, a visina depozita zavisi od izbora vozila. Minimalni iznos depozita je 200 eura, a tačnu informaciju o visini depozita možete videti prilikom rezervcije.
Depozit se može ostaviti u gotovini ili rezervacijom sredstava na platnoj kartici. Fast Rent a Car zadržava pravo da Zakupcu poveća depozit odnosno da Zakupcu ne izda vozilo u određenim situacijama u kojima proceni da za takav čin ima osnova.

‍OSIGURANJE vozila je uračunato u cenu kao osnovno kasko osiguranje sa učešćem u šteti do visine depozita, što znači da u slučaju saobraćajne nezgode ili krađe automobila vaše učešće u šteti predstavlja iznos depozita koji ste ostavili prilikom preuzimanja automobila. Automobil možete iznajmiti i sa Potpunim osiguranjem za koje visina doplate zavisi od klase automobila, i biće vam prikazana na sajtu prilikom rezervacije. Ako doplatite Potpuno osiguranje, u slučaju nezgode nemate nikakvog učešća u šteti, a uz vraćena dokumenta i ključa od vozila nemate učešća ni u slučaju krađe vozila (uz priložen policijski zapisnik koji je obavezan). Potpuno osiguranje ne pokriva štete nastale u unutrašnjosti vozila, uključujući, ali se ne ograničavajući na: fleke i progorela sedišta, izgrebane i oštećene površine, i slično.

‍NAPUŠTANJE SRBIJE sa našim automobilom moguće je isključivo uz našu saglasnost. Ukoliko želite da putujete van granica naše države u obavezi ste da nam to ranije naglasite. Odlazak u pojedine zemlje / teritorije nije dozvoljen (Albanija, Kosovo, Turska, Rusija, Ukrajina, Belorusija, Moldavija).

‍RADNO VREME poslovnice u Beogradskoj 45 u Beogradu i Gavrila Principa 74 u Kruševcu je radnim danima od 09-17h, a vikendom od 09-15h. Preuzimanje odnosno vraćanje automobila je moguće od 07.00h do 23.00h bez naknade, a svako preuzimanje odnosno vraćanje automobila van ovog vremena doplaćuje se 15 eura.

‍DOSTAVA VOZILA na željenu adresu Zakupca je moguća i plaća se dodatno, po dogovoru.

‍VRAĆANJE VOZILA NA DRUGU LOKACIJU je takođe moguće. Na primer, preuzmete vozilo na Aerodromu Nikola Tesla u Beogradu ili u našoj poslovnici u Beogradu, a vratite ga u našu poslovnicu u Kruševcu i obratno. Ova usluga se doplaćuje 35 eura.

‍PONUDA DRUGOG VOZILA znači da Fast Rent a Car može, u slučaju da nema slobodnih izabranih automobila, zameniti izabrani auto za auto iste ili više klase pod istim uslovima.

‍DODATNU OPREMU je moguće iznajmiti u sklopu iznajmljivanja vozila (lanci za sneg, sedište za bebe i decu, GPS, WiFi internet, električni trotinet i drugo) i ta oprema se dodatno naplaćuje prema vazećem cenovniku.

‍GORIVO potrošeno tokom rentiranja plaća Zakupac. Fast Rent a Car će naplatiti dodatno 1000 RSD za dopunu goriva u slučaju da Zakupac vrati iznajmljeno vozilo sa manje goriva od količine kojom je vozilo bilo snabdeveno pri preuzimanju. Gorivo nije uključeno u cenu najma auta. Šteta na vozilu prouzrokovana korišćenjem neodgovarajućeg goriva se naplaćuje 100% od Zakupca i nije pokrivena dodatnim Potpunim osiguranjem.

‍SAOBRAĆAJNE I PARKING KAZNE za prekršaje nastale tokom perioda iznajmljivanja automobila, koje su posledica kršenja saobraćajnih propisa Srbije, isključivo su odgovornost Zakupca. Usluga plaćanja parkinga i saobraćajnih kazni se naplaćuje 15 eura. Molimo vas da imate u vidu činjenicu da su saobraćajne kazne i kazne komunalne policije deset puta skuplje za službena vozila, a kategoriji službenih pripadaju i sva vozila Fast Rent a Car-a (na primer, ukoliko se parkira na zelenoj površini iznos kazne je 55.000,00 RSD ili na mestu predviđenom samo za vozila / vozače sa invaliditetom kazna je 110.000,00 RSD).

‍DODATNI VOZAČ se može dodati u polisu prilikom iznajmljivanja vozila, pri čemu je neophodno da i dodatni vozač ispunjava uslove najma propisane od strane Fast Rent a Car-a ( navršena 21. godina i posedovanje vozačke dozvole minimum 2 godine ). Ova usluga je besplatna.

‍PRANJE VOZILA se ne naplaćuje, osim ako unutrašnjost ili spoljašnost vozila nije veoma prljava, u kom slučaju se naplaćuje 1000 RSD. Hemijsko čišćenje unutrašnosti vozila se naplaćuje 50 eura. Svaka šteta na enterijeru vozila, tapacirungu, sedištima naplaćuje se 100 eura i nije pokrivena dodatnim Punim osiguranjem.

‍PROMENA REZERVACIJE je moguća 48 sati pre početka najma, ili tokom najma u slučaju promene datuma povratka automobila. Promena je moguća samo ukoliko Zakupac dobije pismenu saglasnost o promeni od Fast Rent a Car-a. Takođe, Zakupac je dužan da obavesti Fast Rent a Car o promeni datuma povratka vozila minimum 72 sata pre isteka najma, pismenim putem (e-mail).

‍OTKAZIVANJE REZERVACIJE je besplatno ukoliko je potvrđeno (od strane Zakupca i Fast Rent a Car-a) i ukoliko se otkaže minimum 72 sata pre početka najma. Svako otkazivanje rezervacije na manje od 72 sata pre početka ugovorenog najma, Fast Rent a Car ima pravo da naplati kao tri (3) dana najma ugovorenog automobila, po ceni iz aktuelnog cenovnika.

‍OBAVEZA ZAKUPCA je da vodi računa o iznajmljenom vozilu. Nije dozvoljena vožnja van puta, trkanje, reli, šlepovanje drugih vozila, pozajmica vozila drugom licu. Izričito je zabranjena svaka vrsta zamene delova i bilo kakvog prepravljanja. Svaka zamena se vodi kao šteta koja će biti naplaćena Zakupcu. U slučaju da Zakupac vrati vozilo blatnjavo ili veoma prljavo, troškovi pranja će se naplatiti Zakupcu. Isto važi i za unutrašnjost iznamljenog vozila. Zakupac je takođe dužan da prijavi svako upozorenje kontrolnih instrumenata i drugih eventualnih nepravilnosti, i iste proveri u najbližem servisu. Na svakih 2000 km Zakupac je dužan da proveri tečnosti ( nivo ulja, nivo rashladne tečnosti, pritisak u gumama ) u lokalnom servisu ili sam na benzinskoj stanici. Dolivanje tečnosti će biti kompenzovano po isteku najma. Fast Rent a Car ne snosi odgovornost u slučaju pregorevanja sijalice signalizacije ili svetala farova, Zakupac je dužan da ih zameni u lokalnom servisu. Ukoliko Zakupac ne vrati vozilo u dogovorenom periodu, svaki naredni dan će biti naplaćen po ceni za jedan (1) dan iz cenovnika. Ugovor o najmu je moguće produžiti uz prethodnu saglasnost Fast Rent a Car-a.

‍TROŠKOVI NASTALI U SLUČAJU KVARA nisu odgovornost Fast Rent a Car-a, uključujući, ali se ne ograničavajući na: troškove smeštaja, avio / brodske / autobuske ili železničke karte, troškove nerealizacije bilo kog turističkog, poslovnog ili drugog plana i programa i slično. Zakupac nije dužan da plati dane najma za koje nije koristio vozilo u slučaju kvara. Zakupac je dužan da obavesti Fast Rent a Car o problemu na vozilu i preduzme sve neophodne radnje da ne dođe do veće štete, da prijavi bilo koje upozorenje na vozilu ( na kontrolnoj instrument tabli), da proveri stanje vozila u servisu ukoliko nije u mogućnosti da doveze vozilo u Fast Rent a Car na proveru, u što kraćem roku. Sva naša vozila imaju 24h pomoć na putu AMSS članstvo za Srbiju i Evropu.

‍PDV – POREZ u iznosu od 20% uračunat je u sve navedene cene. Sve usluge se naplaćuju u RSD po zvaničnom prodajnom kursu NB Srbije.

ZA SVE MOGUĆE SPOROVE NADLEŽAN JE SUD U BEOGRADU.