Studenica

Studenica je srednjovekovni manastir podignut krajem 12. veka. Nalazi se u centralnoj Srbiji, oko 40 km jugoistočno od grada Kraljeva i okružen je prelepom prirodom
Smatra se najvažnijim manastirom u modernoj Srbiji budući da ju je podigao Stefan Nemanja, osnivač prve nezavisne srpske države. Naredni vladari su nastavili da proširuju manastirski kompleks, bilo dodavanjem dodatnih verskih objekata ili dodavanjem njegove biblioteke.
Manastir je više puta pljačkan tokom 14. i 15. veka, ali je svaki put obnavljan. Nažalost, mnoga umetnička dela i dokumenti zauvek su izgubljeni u požaru koji je zadesio manastir posle velikog zemljotresa u 18. veku.
I pored ovog požara, manastir je važno istorijska i verska lokacija za Srpsku pravoslavnu crkvu i čitav srpski narod, sa nekim od najlepših srednjovekovnih srpskih fresaka i nekoliko arheoloških nalaza.
Neke od najstarijih i najlepših fresaka sačuvanih do danas uključuju četiri portala u Bogorodičinoj crkvi, od kojih jedan prikazuje Raspeće. Mnogi drugi istorijski artefakti se čuvaju u manastiru, iako nisu uvek izloženi javnosti.
Centralni položaj ovog manastira i blizina nekoliko gradova čine ga idealnom lokacijom za jednodnevnu posetu u okviru obimnijeg obilaska, pogotovo što u okolini postoji još nekoliko manastira koje je podigla dinastija Nemanjića.
Konačno, obližnji Park prirode Golija može se posetiti zajedno sa manastirom zahvaljujući odličnoj mreži puteva, čime se celokupno iskustvo podiže na jedan viši nivo.
Park sadrži stotine biljnih i životinjskih vrsta kojima se nudi najviši stepen zaštite kako bi se očuvale ugrožene vrste koje u njemu žive, a obilasci su dostupni tokom čitave godine, naravno uz prisustvo ovlašćenog vodiča.

Preporuke