Kruševac

Kruševac je grad u centralnoj Srbiji, u oblasti poznatoj kao Šumadija. Istorijska srpska prestonica, ovaj grad sa oko 80.000 stanovnika osnovao je 1371. godine tadašnji srpski vladar knez Lazar Hrebeljanović i služio mu je kao prestonica sve do Kosovske bitke 1389. godine.
Grad je najpoznatiji po crkvi Lazarici, zadužbini kneza Lazara, koja je projektovana prema moravskom arhitektonskom stilu.
U gradu se nalazi i niz muzeja i drugih turističkih atrakcija, uključujući spomenik posvećen njegovom osnivaču, kao i jedan posvećen svim ratnicima palim u Kosovskom boju 1389. godine. U centru grada nalazi se i arheološko nalazište Lazarev grad, koje se sastoji od ruševina prvobitne srednjovekovne tvrđave.
Štaviše, centralna lokacija ovog grada u odnosu na ostatak Srbije znači da se mnoge druge turističke atrakcije mogu lako posetiti koristeći ga kao bazu, zbog čega smo se tamo i predstavili.
Neke od ovih drugih atrakcija su još dva manastira, jedan posvećen Bogorodici i drugi Svetom Đorđu, kao i gradska umetnička galerija u kojoj se nalaze dela nekih od najpoznatijih srpskih umetnika. Sem toga, obližnje jezero Ćelije nudi lepu alternativu ako želite da napustite grad i provedete dan okruženi netaknutom prirodom.
Kruševac je poznat grad u kome se nalaze neki od najboljih restorana u Srbiji, a koji služe jela jedinstvena za ovaj deo Srbije.
Na kraju, tu je i moderan zabavni park u kojem će vaša deca apsolutno uživati, koji sadrži neke zaista impresivne modele dinosaurusa.
Sve u svemu, Kruševac je jedno od najpopularnijih mesta za posetu u Srbiji, sa svojom centralnom lokacijom i istorijskim značajem što ga čini obaveznim za svakog putnika koji poseti ovu zemlju.

Preporuke