Kopaonik

Kopaonik je planinski venac u jugoistočnoj Srbiji, koji se proteže 45 milja (75 km) od severa ka jugu i sa maksimalnom visinom od 2017 m (6617 stopa).
Odlikuje ga kontinentalna klima, sa dugim, hladnim zimama koje traju preko 5 meseci, od početka novembra do sredine aprila, i svežim letima.
Na planini se nalazi jedan od šest nacionalnih parkova u Srbiji, koji pokriva 121,06 km ili 42,41 m.
Park štiti veliki zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta koje su inače ugrožene ili čak potpuno endemske i ne mogu se naći van njega.
Neke od poznatijih vrsta su ris, divlja svinja i orao mišar, ali i mnoge druge vrste se mogu naći unutar parka.
Postoje i mnoge druge retke vrste, uključujući ceo močvarni eko sistem koji je pod zaštitom nivoa 1, a posete su dozvoljene samo u prisustvu lokalnog turističkog vodiča. Na planini se nalazi i najveći skijaški centar u jugoistočnoj Evropi, koji može da ugosti do 32.000 skijaša svakog sata zahvaljujući prisustvu 25 ski liftova.
Kopaonik takođe ima bogatu istoriju koja se proteže od paleolita pa sve do savremenog doba. Ovde se nalaze praistorijski lokaliteti kao što su Bela Stena i Krš.
Ipak, najpoznatiji istorijski lokaliteti na planini su srednjovekovni manastiri koje je podigla dinastija Nemanjića i njihovi naslednici. Postoje četiri takva manastira. Sopoćani, Đurđevi Stupovi, Studenica i Gradac.
Svaki od ovih manastira predstavlja zaostavštinu iz najvažnijeg perioda u srpskoj srednjovekovnoj istoriji, što ih čini nezaobilaznim za svakog turistu koji poseti Kopaonik.
Na samom vrhu planine nalazi se mauzolej u kome se nalaze zemni ostaci Josifa Pančića, srpskog botaničara po kome je vrh dobio ime, i njegove supruge. Na kraju, planina je dobro povezana sa svim glavnim putevima u Srbiji i širom evropskom putnom mrežom, pa je lako doći čak i tokom hladnih zimskih meseci.

Preporuke

Альфа-Клик pin up Klubun saytındakı promosyonlar və turnirlər bölməsinə hər gün riayət eləmək lazımdır. pin up oyunu pin Yazımızda bu operator haqqında ümumən əsas məlumatları obyektiv şəkildə diqqətinizə çatdırar cağıq. xoş gəlmisiniz Onun altında sürəkli illərdir ki, ofşor kazino və bukmeker kontoru iş göstərir. saytda qeydiyyatdan