Beograd

Beograd je glavni grad Republike Srbije, sa istorijom starom preko 7.000 godina. Najstariji arheološki nalazi sa ovog područja sežu u peti milenijum pre nove ere. Keltska plemena su na području današnjeg Beograda, u 3. veku pre nove ere, osnovala Singidunum, dok prvo pominjanje Beograda datira iz 878. godine. Zbog njegovog strateškog položaja, tokom duge i burne istorije, Beograd su osvajale mnoge vojske, a 38 puta je podizan iz pepela. Ekonomski je centar Srbije i središte srpske kulture, obrazovanja i nauke.

Danas je Beograd dinamičan i užurban grad modernog duha, koji leži na ušću dveju velikih reka – Save i Dunava, čije su obale uređena i popularna šetališta ispunjena parkovima, restoranima i kafićima koji su pretežno na splavovima i sa kojih se može uživati u čarobnom pogledu na reku i na sam grad ili se uz zvuke muzike, zabavljati do duboko u noć. Na obali Save, u okviru najmodernijeg beogradskog kvarta Belgrade Waterfront, nalazi se omiljeno gradsko šetalište, Sava Promenada poznata po brojnim kulturnim, sportskim i drugim manifestacijama, kao i po velikom broju restorana sa raznovrsnom gastronomskom ponudom. Ukoliko ste ljubitelj urbane kulture, na obali Save, u nekadašnjem industrijskom kvartu Savamala, možete uživati u fasadama starih zgrada ukrašenim delima poznatih srpskih i svetskih uličnih umetnika.

Polazna tačka za svaku turističku posetu Beogradu je svakako Kalemegdan, kuturno-istorijski kompleks kojim dominira veliki park i tvrđava pozicionirana na visokom grebenu iznad ušća Save u Dunav. Na najvišem platou na tvrđavi nalazi se simbol Beograda, statua „Pobednik“. Tokom ošetnje kroz ovaj muzej na otvorenom, neizostavno je obići Rimski bunar, česmu Mehmed Paše Sokolovića, Sahat kulu, Narodnu opservatoriju, Mitropolitski dvor, Zoološki vrt, ali i pogledati bogate postavke u Vojnom muzeju, Kuli Nebojša i Galeriji Prirodnjačkog muzeja.

Najstarija i svakako najpoznatija pešačka zona grada je Knez Mihajlova ulica, koja spaja Trg Terazije sa Kalemegdanom i Beogradskom tvrđavom. Prepuna je elitnih prodavnica vodećih svetskih brendova, restorana i kafića, ali i istorijskih zdanja, spomenika i institucija kulture: Galerija Kulturnog centra Beograda, zdanje Srpske akademije nauke i umetnosti sa galerijom u kojoj se održavaju koncerti i izložbe, Biblioteka grada Beograda, zgrada Palata Albanija…

U Beogradu se nalazi najveći pravoslavni hram na Balkanu, a drugi po veličini na svetu, Hram Svetog Save. Ovo monumentalno zdanje, sagrađeno simbolično na mestu gde su uništene mošti ovog velikog srpskog svetitelja i prosvetitelja, uzdiže se na Vračarskom platou i privlači pogled sa koje god strane da prilazite centru grada.

Nadomak Beograda nalazi se omiljeno izletište beograđana, planina Avala, i njen čuveni simbol, Avalski toranj. Današnji toranj je podignut kao replika starog iz 1965., i obavlja istu funkciju telekomunikacionog objekta. Savetujemo Vam da priuštite sebi zadovoljstvo i da na vrhu najviše građevine na Balkanu, popijete kafu i razgledate Beograd i okolinu.

Ljubitelji dobrog provoda će u Beogradu zasigurno uživati jer je noćni život u ovom gradu nadaleko čuven, zbog čega i nosi epitet grada koji nikada ne spava. Epicentar noćnog provoda nalazi se na beogradskim splavovima duž Save i Dunava, koji nude zabavu uz skoro sve muzičke pravce. Za one koji žele veče ispunjeno dobrom hranom, pićem i pričom uz zvuke starogradske muzike, tu je najstarija i najlepša ulica Beograda – boemska četvrt Skadarlija.

Konačno, za one koji uživaju u dobroj kupovini, Beograd je idealno mesto za to pa će vam u povratku možda trebati i kofer više. Nezaobilazno mesto za kupovinu je svakako Knez Mihajlova ulica, ali i veliki broj tržnih centara i shopping mall-ova: Galerija Beograd, Ušće, Delta City, TC Rajićeva, BIG Fashion, Ada Mall…

Preporuke