Tara

Tara je planina u zapadnoj Srbiji, koja se proteže od Bajine Bašte na severu i preko granice sa Crnom Gorom na jugu, a njen najviši vrh je Zborište na 1544 m (5066 stopa).
Na planini se nalazi jedan od šest nacionalnih parkova u Srbiji, površine 249,92 kvadratnih metara (96,49 kvadratnih metara). Park i planinski teren koji ga okružuje su najšumovitije područje u celoj Srbiji, sa preko 83% kopnene površine pokrivene drvećem, od kojih su neka i vekovima stara.
Najistaknutija karakteristika ovog parka je endemska srpska omorika koju je otkrio srpski botaničar Josif Pančić, koja ne raste nigde drugde u svetu.
Park je takođe dom veoma raznovrsne populacije životinja, uključujući 140 vrsta insekata i skoro isto toliko različitih ptica, od kojih je većina ugrožena.
Pored toga, na planini se može naći preko 50 vrsta sisara, uključujući vidre i visoko zaštićene mrke medvede.
Ovde se nalaze neka od najvažnijih istorijskih mesta u Srbiji, uključujući Mramorje, srednjovekovnu nekropolu okruženu stećcima, grupom masivnih mermernih blokova koji se nalaze na Uneskovoj listi svetske baštine.
U okolini se nalazi i selo Mokra Gora i poslednja pruga uskog koloseka u Evropi, Šarganska osmica.
Za one koji su više zainteresovani za rekreativnu stranu turizma, planina nudi i nekoliko ski staza, sa visinskom razlikom od oko 500m, i 27km predviđenih biciklističkih staza.
U podnožju planine nalazi se jezero Perućac, popularna turistička lokacija koju posećuju kako Srbi, tako i stranci, sa plažama, restoranima i raznim drugim sadržajima dostupnim tokom većeg dela godine.
Tara nudi zip lajn, prvi te vrste u Srbiji, koji nudi uzbudljivu vožnju od 800 metara brzinom preko 50 km na sat, što ga čini idealnim izborom za one koji traže uzbuđenje ali ne i opasnost.
Reka je takođe veoma popularno mesto za splavarenje, ali i mesto na kom su se održavala takmičenja. Ako ste ljubitelj ovog sporta, svakako ga posetite, jer je dom nekih od najbržih brzaka ne samo u Srbiji, već i u celoj Evropi.
Konačno, u samoj sredini obližnje reke Drine, na malom ostrvu, nalazi se mala kuća koja je čest prizor na razglednicama i reklamama namenjenim za dodatnu popularizaciju Tare i okolnih predela.

Preporuke