Stara planina

Stara planina (lit. prevod: Stara planina) je najzapadniji deo balkanskog planinskog venca koji se proteže od srpsko-bugarske granice na zapadu pa sve do Crnog mora na istoku.
Planina ima kontinentalnu klimu sa pet meseci snega godišnje, što je čini odličnim izborom za alpsko skijanje.
Lokalne vlasti su prepoznale ovaj potencijal i dovele veliki broj investitora, zbog čega je Stara planina danas jedan od najbrže razvijajućih planinskih centara u Evropi.
Desetine hiljada turista hrle na planinu svake godine, podstičući ekonomiju i ubrzavajući proces razvoja. Reč je o lokaciji ski centra „Babin zub“ sa tri zasebne ski staze i prvom gondolom u Srbiji.
Ukupna dužina skijaških staza je preko 14 km (8,69 mi), a same staze su različite težine, što znači da će i amateri i iskusni skijaši ovde naći u čemu da uživaju. Na planini se nalazi i rezervat prirode Stara planina, površine 114.332 ha (1.143 kvadratnih metara).
U rezervatu živi preko 1200 biljnih vrsta, od kojih je preko 100 endemskih koje ne žive nigde drugde u Srbiji. Pored toga, rezervat štiti i preko 200 ugroženih životinjskih vrsta, odčega 150 vrsta ptica. Postoji i 116 različitih vrsta leptira, broj koji nijedan drugi park u jugoistočnoj Evropi ne može da parira.
Stara planina ima nekoliko hotela, mnogo planinarskih domova, manjih odmarališta i drugih vrsta smeštaja, što znači da se za svačiji džep nađe ponešto. Većina njih je ili relativno blizu skijališta ili je dobro povezana sa njim, što olakšava dolazak i odlazak sa staza nekoliko puta dnevno.
Planina ima svoj kanjon koji je impresivan skoro kao i kanjon Uvca na drugoj strani Srbije. Kanjon pripada reci Visočici, i nosi naziv Vladikine ploče.
Pre nekoliko decenija speleolog je otkrio kamen u obliku portreta bradatog episkopa, dajući po njemu ime celom kanjonu. Danas je čitav lokalitet popularna turistička atrakcija. Na planini se nalazi i nekoliko vodopada, od kojih je najpoznatiji Tri Kladenca, lep i lako dostupan prizor koji iz godine u godinu privlači sve veći broj turista.
Područje oko vodopada prekriveno je bujnim biljnim svetom, donoseći prvobitni osećaj celom iskustvu. Konačno, brojni etno restorani na planini nude tradicionalnu srpsku kuhinju, dajući gurmanima priliku da probaju jedinstvena jela koja se ne mogu naći nigde drugde u svetu.

Preporuke