Novi Sad

Novi Sad je administrativni centar i najveći grad Autonomne Pokrajne Vojvodina (severne pokrajine u Srbiji ), drugi po veličini grad u Srbiji. Grad leži na obalama reke Dunav, u Panonskoj niziji na severnim obroncima Fruške Gore, naslonjen na Petrovaradinsku tvrđavu, na samo sat vremena vožnje od Beograda.

Od svog osnivanja 1694. godine, Novi Sad je središte srpske kulture i stvaralaštva, zbog čega ga često nazivaju „Srpska Atina“. Tokom 19. i početkom 20. veka gotovo svaki srpski romanopisac, pesnik, pravnik i izdavač živeo je ili radio u Novom Sadu u nekom trenutku svoje karijere. Matica srpska, najstarija kulturno-naučna ustanova u Srbiji, preseljena je iz Budimpešte u Novi Sad 1864. godine. Srpsko narodno pozorište, najstarije profesionalno pozorište u Srbiji, osnovano je u Novom Sadu 1861. godine. Godine 2016. Novi Sad je dobio najznačajniju titulu Evropske Unije iz oblasti kulture, titulu Evropske prestonice kulture. 

Petrovaradinska tvrđava, kao svojevrstan simbol grada, danas je mesto gde se nalazi veliki broj umetničkih ateljea, restorana, kafića, muzeja, galerija… Toranj sa satom ( simbol Petrovaradina ), podzemne vojne galerije, terasa sa oficirskim paviljonom, Astronomska Opservatorija sa planetarijumom, samo su neke od atrakcija tvrđave. Petrovaradinska tvrđava je i mesto gde se održava EXIT festival, jedan od najznačajnijih muzičkih festivala u Evropi.

Ljubiteljima dobrog vina preporučujemo neku od mnogobrojnih Fruškogorskih vinskih ruta koje se međusobno prepliću povezujući preko 150 fruškogorskih podruma vina smeštenih u okolinama Sremskih Karlovaca, Rakovca, Ledinaca, Erdevika, Banoštora, Iriga, Neština. Koju god vinariju da posetite nećete pogrešiti.

Ukoliko planirate da posetite Novi Sad i njegovu okolinu, predlažemo da neizostavno posetite i neki od mnogobrojnih novosadskih salaša. Na njima ćete, u carstvu tišine, prijatnoj i opuštenoj atmosferi uživati u jahanju i vožnji fijakerom, bogatoj ponudi vojvođanskih gastronomskih specijaliteta i vina, degustaciji prozivoda od mesa ( slanina, kobasica… ) i dudovače, rakije izuzetno jakog mirisa i ukusa. Kada se umorite, odmor možete potražiti u bilo kom od salaša, skoro svaki od njih nudi smeštaj u autentinčnom Vojvođanskom stilu. 

Novi Sad je grad koji svojim posetiocima nudi mnoštvo prilika za zabavu i druženje. Poznat je po odličnom noćnom provodu i zabavama koje se organizuju sedam dana u nedelji. Lep ambijent, energija, dobra muzika i vrhunska atmosfera su samo deo neverovatnog provoda i zabave koju kafići, klubovi, pabovi, diskoteke, bašte i terase pružaju svojim gostima.

Preporuke