Niš

Niš je jedan od najstarijih gradova u Evropi, a treći po veličini grad u Srbiji. Nalazi se u jugoistočnoj Srbiji, na reci Nišavi nedaleko od njenog ušća u Južnu Moravu. Tokom svoje istorije, bio je administrativni, vojni i trgovinski centar mnogih država i carstava kojima je pripadao jer ga njegov geografski položaj čini strateški važnim, te je tokom vekova bio primamljiv mnogobrojnim osvajačima.

Još od vremena Rimskog carstva grad Niš je bio nezvanična granica između Istoka i Zapada. Čovek koji je razbio tu podelu bio je rimski car Konstantin, koji je rođen upravo ovde u drevnom Naisussu i koji je osnovao „Novi Rim“ u Konstantinopolju. Njegovo rodno mesto može se posetiti na arheološkom nalazištu Medijana. Medijana je luksuzno predgrađe antičkog grada Naisussa koje je izgrađeno krajem III i početkom IV veka tokom vladavine rimskog cara Konstantina Velikog i njegovih naslednika. Danas je Medijana jedan od najznačajnih arheološki parkova u Srbiji.

Od srednjeg do 19. veka, Niš je kontrolisalo Osmanlijsko carstvo koje je ostavilo imperijalnu tvrđavu u koju se ulazi kroz veličanstvenu Stambol kapiju. Osim dobro očuvanih masivnih kamenih zidina i kapija, u tvrđavi se mogu videti brojni ostaci burne niške istorije kao što su hamam ( tursko kupatilo iz 1498. godine ), antičke terme, Bali-begova džamija, lapidarijum sa rimskim nadgrobnim spomenicima, barutana i spomenik oslobođenju Niša iz 1902. godine.

U Nišu se nalazi jedinstveni spomenik koji ne možete pronaći nigde drugde u svetu a sagrađen je od ljudskih lobanja. Ćele-kula (na Turskom) je zastrašujući spomenik sazidan od lobanja srpskih ratnika nakon bitke na Čegru 1809. godine a sagradio ga je tadašnji osmanlijski zapovednik grada Huršid-paša kako bi iskalio svoj bes zbog organizovane pobune protiv sultana.

Nasuprot ogromnom istorijskom značaju, današnji Niš ima još mnogo toga da ponudi za svoje posetioce. Niš je domaćin nekoliko filmskih, pozorišnih i muzičkih festivala. Više od dvadeset godina, u Nišu se održava međunarodni džez muzički festival Nišville koji ima potencijal da postane jedan od najboljih džez festivala u Južnoj Evropi. Istovremeno sa džez festivalom održava se i festival vina na kome se mogu degustirati vrhunska srpska vina.

 Festivali ne mogu da prođu bez neverovatne hrane i gostoprimstva po kojima je Niš poznat. Tipični obroci Niša su meso sa roštilja (roštilj) i niški specijalitet burek. U Nišu se održava čak i jedino balkansko takmičenje ove vrste, takmičenje u pravljenju bureka – Burekdžijada, a britanski “The Guardian“ dodelio mu je 5. mesto na listi najbolje brze hrane na svetu.

Niš je jedini grad osim Beograda koji ima međunarodni aerodrom, Konstantin Veliki, koji je povezan direktnim letovima sa desetak gradova u Evropi.

Preporuke