Fruška gora

Fruška gora je planina u srpskoj autonomnoj pokrajini Vojvodini i jedina planina u čitavoj Panonskoj niziji.
U pitanju je relativno mala planina, koja se proteže oko 80 km od istoka ka zapadu i 15 od severa ka jugu, a njen najviši vrh, Crveni Čot, dostiže visinu od 633 m ili 1768 stopa.
Na planini se nalazi istoimeni nacionalni park, jedan od šest u Srbiji, koji štiti mnoge retke ili endemične biljne i životinjske vrste.
Park pokriva površinu od 266,72 kvadratnih kilometara ili 102,98 kvadratnih milja, pri čemu je 90% površine pokriveno bogatom i dobro očuvanom šumom.
Park takođe sadrži preko 30 različitih vrsta orhideja, što ga čini jednim od najvećih staništa ove porodice biljaka u Evropi.
Pored biljaka, u parku se nalaze i mnoge vrste insekata, kao što su balkanska zlatica, nekoliko vrsta vretenaca, pa čak i mađarska zemljana buba.
Ova buba je nekada naseljavala veći deo Panonske nizije, ali je danas izumrla u većini područja van parka.
Ipak, najveće blago parka jesu mnogobrojne vrste ptica koje u njemu žive. Na Fruškoj gori živi 211 različitih vrsta ptica, uključujući i jedan od poslednjih parova istočne imperije na svetu.
Lepota ovih veličanstvenih ptica dovela je do toga da budu proglašene za simbol parka. Na planini takođe postoji čak 16 aktivnih pravoslavnih manastira, zbog čega je dobila nadimak „Srpska Sveta Gora.“
Obilazak svih manastira može potrajati nekoliko dana, pa se pobrinite da unapred imate dobro isplaniran plan puta.
Najzad, na severnoj strani planine, pružajući lep pogled na reku Dunav, nalazi se Petrovaradinska tvrđava. Ova austrijska tvrđava iz 17. veka jedno je od najposećenijih turističkih mesta u Srbiji, a ujedno je i dom neverovatno popularnog EGZIT (EXIT) festivala, najvećeg muzičkog festivala u Evropi.

Preporuke